Assertief

By | May 10, 2017

Ben jij dat, assertief? Of zou je willen leren om assertiever te zijn? Zowel als je sub-assertief bent (en dus te weinig voor jezelf opkomt), als wanneer je onbedoeld agressief overkomt, dan kun je leren om op een gezonde manier assertief te zijn.

Assertief

Assertief zijn is niet alleen goed voor jezelf, ook voor je omgeving is het fijn als je duidelijk bent in wat je wel en niet wil.

Ken je de situatie, dat een vriend naar de stad wil en dat je meegaat omdat je geen “nee” durft te zeggen, terwijl je eigenlijk thuis een film wil kijken? Zo ja, ken je dan ook dat punt, waarop je boos wordt op die vriend, bijvoorbeeld omdat het uitstapje wel erg lang duurt? Je kunt jezelf de vraag stellen, of die boosheid wel eerlijk is: kon je vriend weten, dat je iets anders van plan was?

Als je zelfbewust bent en je eigen wensen en grenzen op een heldere en prettige manier kunt verwoorden, waarbij je ook luistert naar de ander en diens wensen en grenzen respecteert, dan maak je jezelf geliefd. Daar wil ik wel een “maar” bij plaatsen: soms komt het voor, dat je in een rollenpatroon vast komt te zitten. Binnen dat patroon, ben jij bijvoorbeeld altijd sub-assertief en de ander agressief. Als jij dat gaat veranderen, dan is het mogelijk dat je op weerstand stuit.

Dat is een van de redenen, waarom het een goed idee is om deze cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen. Dat geeft je een stevig fundament, waarmee je stap voor stap groeit in je nieuwe rol als assertief persoon. Het is zo jammer en onnodig, als je opgeeft door weerstand, of angst voor verandering bij jezelf, of iemand in je omgeving. Laat je ondersteunen door een goede training. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het is om assertief te zijn.

Maak een stap voorwaarts

Assertief zijn kun je zien als een basisvaardigheid die je nodig hebt, om gezond en gelukkig te kunnen leven tussen anderen. Kies er vandaag voor, om de eerste stap te zetten naar een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen. Stop met twijfel, zelfkritiek, perfectionisme en afhankelijkheid.

Maak er een mooie dag van, begin hier en zet door! Je kunt het!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *